Jak Trymować Pąki?

W celu uzyskania znakomitych pąków do palenia, musisz je najpierw starannie trymować. Dlatego wyjaśnimy Ci, w jaki sposób to zrobić i stać się prawdziwym profesjonalistą. Obojętnie, czy wolisz swoje pąki trymować na mokro czy na sucho, tylko odpowiednie przeprowadzenie trymowania zagwarantuje Ci taki produkt końcowy, jaki chcesz.

Jeśli uprawiasz marihuanę, to trymowanie jest tematem, który Cię nie ominie. Poprawne trymowanie to gwarancja sukcesu jeśli chcesz otrzymać wysokiej jakości produkt końcowy. Trymowanie ma wpływ nie tylko na jego wygląd, ale i też moc. Ten artykuł wyjaśni Ci różne metody trymowania marihuany i jest jednocześnie instrukcją, w jaki sposób je wykonać.

Trymowanie na sucho czy na mokro?

Możesz wybrać pomiędzy dwoma opcjami. Pąki można trymować albo tuż po zbiorze (czyli jak są jeszcze mokre) albo po suszeniu. Decydujące są tutaj Twoje osobiste preferencje, nie ma tej dobrej i tej złej metody, obydwie działają i dają takie same efekty.

Zdecydowanie znacznie prostsze jest trymowanie na mokro, ponieważ liście wtedy idealnie odstają i jest je łatwiej obciąć. Po wysuszeniu natomiast liście się zwijają i trudniej jest je idealnie usunąć tak jak dzieje się to w przypadku mokrych pąków. Większość growerów, którzy trymują na sucho, usuwa najpierw palcami większe liście.

Jeśli zależy Ci na perfekcyjnym wyglądzie Twoich pąków, to trymowanie na mokro jest w tym przypadku tą lepszą opcją. Ze względu na to, że koncentracja znajdującego się w pąkach THC jest najwyższa, nie stracisz nic przy trymowaniu liści. Palacze są zdania, że liście są za ostre dla krtani i płuc przez co przy paleniu dochodzi do duszności i kaszlu, dlatego lepiej jest usunąć z pąków jak najwięcej liści.

Mimo wszystko liście dodają marihuanie jej klejącego się wyglądu i to jest dokładnie tym, co najbardziej w niej lubimy. Ze względu na dużą ilość trychomów na liściach cukrowych, czyli tych rosnących na pąkach, zawierają one również wysoki poziom THC. Dlatego niektórzy growerzy trymują swoje pąki dopiero po ich wysuszeniu i zwracają uwagę na to, aby liście cukrowe pozostały nienaruszone. W stanie suchym usunięcie liści cukrowych jest i tak niemalże czymś niemożliwym nie uszkadzając przy tym pąka.

Obojętnie, na jaką metodę trymowania się zdecydujesz, obydwie mają swoje zalety i wady. Możesz wypróbować je najpierw na różnych zbiorach i różnych odmianach, ale ważne jest, abyś za każdym razem starannie przeprowadzał trymowanie, jeśli chcesz otrzymać dobry produkt.

Trymować jak profesjonalista – przygotowania

Jeśli pierwszy raz uprawiasz marihuanę, to zrób sobie przysługę i trymuj na mokro. W takim stanie znacznie prościej będzie Ci rozpoznać co wyciąć a co zostawić. Nie zwlekaj z trymowaniem tylko zrób to zaraz po ścięciu pąków, gdyż od tego momentu zaczynają one wysychać. Do trymowania najlepiej używać osobnych nożyczek. Nie używaj tych, którymi przycinasz gałęzie marihuany, gdyż się nie nadają.

Nożyczki do trymowania muszą być ostre i szpiczaste, dzięki czemu trymowanie będzie łatwiejsze i dokładniejsze. Możesz użyć nożyczek ogrodowych. Nie ucinaj pąków, których nie będziesz mógł trymować w ten sam dzień, np. z braku czasu. Jeśli to konieczne, pozostaw je dzień dłużej na roślinie.

Podczas trymowania zadbaj o swoją wygodę, czyli dobre krzesło, gdyż jest to czasochłonne zajęcie. Koniecznie załóż gumowe rękawiczki, gdyż w innym przypadku Twoje palce będą się strasznie kleić od żywicy jaka jest na pąkach i jedyną metodą na jej zmycie będzie użycie alkoholu. Uważaj też, abyś przez przypadek nie przetarł sobie taką żywicą oczu, ponieważ może prowadzić to do nieprzyjemnych podrażnień. U niektórych pojawia się nawet wysypka, gdy mieli kontakt ze świeżą marihuaną.

Trymowanie

Trymowanie zaczynasz od odrywania palcami największych liści od pąków. Te liście mają swój ogonek, więc łatwiej jest je oderwać. Ze względu na to, że te liście mają małą zawartość THC, możesz je użyć, np. dodając do sałatki albo robiąc z nich herbatę. W żadnym wypadku ich nie wyrzucaj. Nie po to przecież prze tyle czasu hodowałeś swoje rośliny, aby cokolwiek z nich wyrzucać. Jeśli nie masz zastosowania dla niepotrzebnych części rośliny, wrzuć je do kompostownika.

Po całkowitym usunięciu wszystkich liści pozostaną Ci jedynie gołe pąki z malutkimi listeczkami, których nie da się uciąć, bo nie mają widocznego ogonka. Są to liście cukrowe i niektórzy pozostawiają je na pąkach, bo zawierają one dużą dawkę THC. Inni usuwają je w celu łagodniejszego smaku podczas palenia albo mają dla nich inne zastosowanie.

Jeśli chcesz usunąć te małe listki z pąków, użyj małych, szpiczastych nożyczek do paznokci albo pęsety. Jednak usuwaj je ze szczególną ostrożnością, gdyż łatwo możesz uszkodzić pąk. Po trymowaniu powieś pąki do wyschnięcia. Wszystkie resztki możesz jeszcze użyć. Również Twoje narzędzia oraz rękawiczki są pokryte warstwą klejącej się żywicy. Jest to hasz i można go jeszcze użyć.

Jak we wszystkim, również w trymowaniu musisz nabrać wprawy i doświadczenia. Bądź cierpliwy, z każdym razem będzie Ci to szło coraz lepiej.

One Reply to “Jak Trymować Pąki?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *