Czy wiesz, że zanim użyjesz swoich pąków do zrobienia czegoś jadalnego, oleju nalewek czy też innych produktów do spożycia, możesz najpierw zastosować proces dekarboksylacji? Podczas tej procedury dochodzi do przemiany THC-A w THC. Ten artykuł wyjaśni czym jest dekarboksylacja, dlaczego jest ona ważna i jak ją poprawnie przeprowadzić.
Niestety wielu z nas przez to, że nie stosuje dekarboksylacji, marnuje największą część mocy swoich roślin. Wielu z nas wierzy, że THC to chemikalia, która występuje w dużej ilości w roślinie cannabisu. Jednak czego też wielu z nas nie wie jest to, że marihuana, aby zawierała rzeczywiście THC, musi przejść przez specjalny proces, który nazywamy dekarboksylacją. Marihuanę zazwyczaj się pali i to właśnie wtedy w naturalny sposób dochodzi do dekarboksylacji.
Niemniej jednak, jeśli chcesz użyć swoich pąków do czegoś innego niż do palenia, na przykład aby stworzyć z nich nalewki, oleje czy artykuły spożywcze, które spożyjesz doustnie, to najpierw muszą one przejść przez dekarboksylację. W innym przypadku nie będą zawierały THC tylko THC-A, które nie jest psychoaktywne.
Cały ambaras polega na tym, że chemikalia, której jest pod dostatkiem w roślinie marihuany to THC-A (kwas THC, litera A oznacza z angielskiego Acid, czyli kwas). Konwertujemy ten kwas poprzez dekarboksylację i wtedy powstaje THC, co po prostu oznacza, że musimy poddać pąki wyższej temperaturze. W normalnym przypadku dzieje się to podczas palenia, ale jeśli chcesz stworzyć produkty konopne, musisz oddzielnie dokonać dekarboksylacji. Jeśli tego nie zrobisz, to wszystko, czego użyjesz do wykonania swoich produktów nie będzie miało żadnej mocy i działania psychoaktywnego, a przecież o to w tym chodzi.
Czym jest dekarboksylacja?
Dekarboksylacja jest to proces. Który wywołuje reakcję chemiczną, która uwalnia dwutlenek węgla (CO2). W cząsteczce THC-A występuje kwas karboksylowy i w trakcie reakcji chemicznej dochodzi do oddzielenia się cząsteczki dwutlenku węgla od reszty molekuła. W ten sposób THC-A zamienia się w THC, który jest właśnie tym związkiem chemicznym, na którym nam zależy i dla którego kupujemy albo hodujemy marihuanę. THC to nie tylko związek chemiczny, który oddziałuje na twoją psychikę, ale też i molekuł. Który posiada najwięcej właściwości medycznych w całym cannabisie.
Rzeczywiście jest to naturalny proces, który zachodzi podczas suszenia marihuany, ponieważ w momencie, gdy marihuana schnie, w naturalny sposób zmienia THC-A w THC. Jednak trwałoby to latami, zanim całe THC-A zawarte w całej roślinie zmieniłoby się w THC. Dlatego też growerzy przyspieszają ten proces i biorą sprawy w swoje ręce.
Dekarboksylacja zachodzi też podczas palenia albo waporyzacji marihuany oraz podczas jej gotowania w odpowiedniej temperaturze w celu stworzenia masła. Wszystko, co jest potrzebne, aby dekarboksylować marihuanę, to podgrzanie jej do odpowiedniej temperatury. Ten łatwy sposób usuwa cząsteczkę CO2 i konwertuje THC-A w THC.
Przeprowadzenie dekarboksylacji
Dekarboksylacja sama w sobie jest łatwa, jak brzmi. Bierzesz swoje pąki i wsadzasz je do piekarnika. Ale przy jakiej temperaturze i na jak długo? Jeśli temperatura będzie za wysoka albo pąki będą za długo w piekarniku to może okazać się, że je zrujnujesz, bo wyparuje z nich zbyt dużo mocy. Z tego względu bardzo ważną kwestią jest rozeznanie się w optymalnych temperaturach wyparowywania cannabinoidów, które znajdują się w roślinie marihuany.
Większość cannabinoidów znajdujących się w cannabisie, wyparowuje w temperaturze pomiędzy 120 i 220 stopni Celsjusza. Jeśli zastosujesz tą informację jako instrukcję dekarboksylacji marihuany w zwykłym piekarniku, to powinieneś ustawić temperaturę na 115 stopni Celsjusza. Dzięki temu dekarboksylacja przebiegnie pomyślnie i zapobiegniesz wyparowaniu. Jeśli chodzi o czas dekarboksylacji w piekarniku, to przeprowadzono w tym celu eksperymenty i do tego dojdziemy zaraz.
Umieść swoje pąki na blasze i umieść w piekarniku. Możesz wykorzystać też kief. Dekarboksylacja powinna być ukończona po około 60 minutach. Zwróć uwagę na to, że jeśli twoje pąki nie są jeszcze suche i mają w sobie więcej wilgoci, to możesz je pozostawić w piekarniku na dłużej. Nigdy jednak nie ustawiaj temperatury wyższej niż 115 stopni Celsjusza. Jeśli twoje pąki staną się czarne, to znaczy, że albo temperatura jest za wysoka albo za długo są w piekarniku. Dekarboksylacja jest po to, aby przeistoczyć THC-A w THC, jednak nie zamienia ona CBD-A w CBD.